Arbeidsrett.

Rett kompetanse til fast pris.

Arbeidsrett

Arbeidsrett handler om de reglene som gjelder mellom arbeidsgivere og arbeidstakere i et arbeidsforhold. Reglene fremkommer blant annet av arbeidsmiljøloven, ferieloven og arbeidstvistloven. Rettsreglene regulerer den skriftlige arbeidsavtalen mellom partene og tariffavtaler.

Din arbeidsrettsadvokat

Våre arbeidsrettsadvokater jobber utelukkende med de ulike områdene innenfor arbeidsretten. Advokatene har erfaring fra det offentlige, arbeidslivsorganisasjoner og private advokatfirmaer. På denne måten har vi tilegnet oss erfaring og kompetanse for å løse de fleste tvistesaker innenfor individuell og kollektiv arbeidsrett.

Vi vurderer alltid om det er formålstjenelig å løse en sak i minnelighet, men fører også årlig mange saker for retten. Prosedyre for retten er et eget fag som vi brenner sterkt for.

Når trenger du en arbeidsrettsadvokat?

Det kan ofte være vanskelig å vurdere når det er på tide å ta kontakt med advokat i din sak om arbeidsrett. Vårt mål er å gjøre advokat arbeidsrett -helt enkelt- for bedrifter og privatpersoner over hele landet.

Vår erfaring er at mange tar kontakt med advokat for sent i prosessen. Da kan det være vanskelig å rette opp i de feil som allerede er gjort for eksempel i forbindelse med drøftelser eller forhandlingsmøte ved oppsigelse og avskjed.

Hos oss kan du umiddelbart ta kontakt med en arbeidsrettsadvokat gjennom chat, telefon eller fysisk møte for en uforpliktende samtale hvor vi sammen avklarer om du har behov for advokathjelp og hva det vil koste for deg.

Hva kan vi hjelpe deg med?

Ved oppsigelse og avskjed anbefaler vi som regel begge parter å søke advokathjelp så tidlig som mulig i prosessen. Dette fordi det for arbeidsgiver gjelder en rekke saksbehandlingsregler som må følges. Manglende etterlevelsene av reglene kan bli svært kostbart.

For arbeidstaker er arbeidsforholdet som regel en svært viktig del av livet i tillegg til at det er en nødvendig inntektskilde. Da er det viktig å få god og profesjonell veiledning når arbeidsforholdet kan stå på spill.

Våre arbeidsrettsadvokater arbeider med oppsigelse og avskjed, sluttpakke og sluttavtale, permittering, nedbemanning, arbeidsmiljø, feriepenger, lønn og alle andre arbeidsrettslige spørsmål.

  • Ken Roger Bratteng

    Advokat og daglig leder

    Bratteng har arbeidet med individuell og kollektiv arbeidsrett i YTF under hovedorganisasjonen YS i flere år, før han etablerte Advokat Bratteng AS. Han fører mange arbeidsrettssaker for domstolene og deltar i drøftelser og forhandlingsmøter.

Vår kompetanse

Oppsigelse

I arbeidsforhold gjelder det en gjensidig oppsigelsesfrist for begge parter. Mens arbeidstaker ikke trenger noen grunn for å si opp, må arbeidsgiver kunne vise til en tilstrekkelig saklig grunn for å gå til oppsigelse. Våre advokater deltar i drøftelser og forhandlinger i forbindelse med oppsigelse.

Nedbemanning

Ved nedbemanning er ikke en oppsigelse saklig, dersom virksomheten har annet passende arbeid å tilby arbeidstakeren. Det skal alltid gjøres en saklig utvelgelse mellom arbeidstakere som senere kan dokumenteres.

Avskjed

Avskjed innebærer øyeblikkelig fratreden fra arbeidsforholdet, og forutsetter at arbeidstaker har gjort seg skyldig i grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen

Permittering

Permittering er en midlertidig ordning hvor arbeidstaker fritas fra sin arbeidsplikt og arbeidsgiver fritas fra lønnsplikt for en periode. Det må foreligge tilstrekkelig saklig grunn i form av driftsinnskrenkning eller driftsstans som er forbigående.

Virksomhetsoverdragelse

Med virksomhetsoverdragelse menes overføring av en virksomhets selvstendig enhet som beholder sin identitet etter overføringen. Arbeidsforholdene blir videreført etter de samme vilkår som følger av arbeidsavtalen hos ny arbeidsgiver. Men det kan særlig oppstå tvist om kollektive rettigheter som følger av tariffavtaler.

Arbeidsmiljø

Arbeidsgiver plikter å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø og sikre sine arbeidstakeres både fysiske og psykiske helse og velferd. Det skal utføres et systematisk helse- miljø- og sikkerhetsarbeid på alle plan i virksomheten (HMS).

Konkurranseklausuler

Konkurranseklausuler kan begrense arbeidstakers rett til å tiltre stilling i konkurrerende virksomhet, og å starte, drive eller delta i annen virksomhet etter at arbeidsforholdet er avsluttet. Det er også etter egne vilkår mulig å inngå kundeklausuler og rekrutteringsklausuler.

Varsling

Arbeidstaker har rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten ved brudd på rettsregler, skriftlige etiske retningslinjer i virksomheten eller etiske normer som det er bred tilslutning til i samfunnet.

Ansettelse

Det er viktig å få på plass de vilkår som skal gjelde i arbeidsforholdet allerede ved ansettelse. Det gjelder særlig spørsmål om fast eller midlertidig stilling, arbeidstid, lønn, prøvetid og konkurranseklausuler. Arbeidsavtale skal alltid foreligge snarest mulig.

Lønn

Det er fri lønnsfastsettelse i Norge. Mange virksomheter inngår tariffavtaler med egne lønnsbestemmelser, men ellers bestemmes lønnen individuelt i arbeidsavtalen. I noen bransjer er det innført lovbestemt minstelønn gjennom allmenngjøring av tariffavtale.

Feriepenger

Reglene om feriefastsettelse og utbetaling av feriepenger følger av ferieloven. Det kan særlig oppstå tvist om når ferie skal avvikles, ferie i oppsigelsestid og ferie ved sykdom og permisjon. Det kan også oppstå uenighet om beregning av feriepenger og når de skal utbetales.

Lover innenfor arbeidsretten