Frister i personskadesaker

Innledning

Foreldelse er et veldig viktig tema i personskaderetten. Det er avgjørende at foreldelsesfristen ikke oversittes. Konsekvensene av en eventuell fristoversittelse vil være at man rett og slett mister hele eller deler av sitt krav på erstatning.

Ved vurdering av foreldelse i personskadesaker er det tre momenter som må vurderes:

1.     Fristens lengde - hvor lang er fristen?

2.     Fristens utgangspunkt - når begynner fristen å løpe?

3.     Avbrytelse av fristen - hvordan avbrytes fristen?

Denne vurderingen gjelder generelt for alle typer krav. I personskadesaker er det ulike regler for foreldelse avhengig av hvilken type personskade det dreier seg om.

Hva innebærer foreldelse?

Dersom foreldelse har inntrådt, innebærer dette at skyldneren ikke lenger har noen plikt til å betale erstatningskravet.

Begrunnelsen for at man opererer med en foreldelsesfrist er hensynet til skadevolder. Man skal slippe å risikere at det fremmes krav mange år etter at den skadevoldende hendelse har funnet sted.

Når inntrer foreldelse?

Den alminnelige foreldelsesfristen er 3 år. Dette følger av foreldelsesloven.

Når begynner foreldelsesfristen å løpe?

Når man skal vurdere spørsmålet om foreldelse i en konkret sak, er det viktig å klarlegge når foreldelsesfristen begynner å løpe.

Det følger av foreldelsesloven at foreldelsesfristen begynner å løpe fra det tidspunktet skadelidte fikk, eller burde skaffet seg nødvendig kunnskap om hvem som er ansvarlig for skaden og at det foreligger en skade som påfører skadelidte et økonomisk tap og/eller en varig medisinsk invaliditetsgrad.

I yrkesskadesaker følger det av yrkesskadeloven § 15 at foreldelsesfristen begynner å løpe ved utløpet av det kalenderåret skadelidte fikk eller burde skaffet seg nødvendig kunnskap om de forhold som begrunner kravet. Fristberegningen er altså noe annerledes i yrkesskadesaker enn i de fleste andre personskadesaker.

Bestemmelsene oppstiller et kunnskapskrav. Skadelidte må ha kunnskap både om hvem som er ansvarlig for skaden og om skaden og dens konsekvenser.  Domstolene har lagt til grunn at kravet til nødvendig kunnskap er oppfylt – og dermed at foreldelsesfristen begynner å løpe - når skadelidte objektivt sett har grunnlag for og oppfordring til å fremme et erstatningskrav mot den ansvarlige. Det må altså foreligge noe mer enn en mulighet for et krav, men det kreves ikke full sikkerhet om kravet.

Det er med andre ord ikke slik at foreldelsesfristen starter å løpe med en gang man utsettes for en skadehendelse. Skadelidte skal få anledning til å områ seg og til å få utredet sine plager, og til å innhente opplysninger for å finne ut hvem et eventuelt krav skal rettes mot.

Ofte er det enkelt å finne ut hvem som er ansvarlig. I yrkesskadesaker vil som regel arbeidsgivers forsikringsselskap være ansvarlig, og i trafikkskadesaker vil det kunne fremmes krav mot eget forsikringsselskap eller skadevolders forsikringsselskap, alt avhengig av hvordan skaden oppstod. I pasientskadesaker vil det normalt kunne fremmes krav mot Norsk pasientskadeerstatning.

Kunnskap om skaden og dens konsekvenser er mer komplisert. I noen saker, typisk i saker som medfører ervervsmessig uførhet, vil det ta tid før det kan legges til grunn at kunnskapskravet er oppfylt. Dette vil typisk være når det foreligger en erklæring fra en spesialist som konstaterer at det foreligger årsakssammenheng mellom skadehendelsen og skaden. Mer om kravet til årsakssammenheng kan du lese om i vår artikkel «Hva skal til for å fastslå årsakssammenheng ved personskade?»

Hvordan avbrytes foreldelsesfristen?

Foreldelsesfristen kan avbrytes på flere måter. De mest vanlige er at det sendes inn en klage til forliksrådet, anlegges søksmål for domstolene eller at det sendes inn en klage til Finansklagenemnda. Foreldelse avbrytes dessuten ved at skadevolder erkjenner ansvar for skaden. Av bevismessige hensyn bør en erkjennelse nedtegnes skriftlig.

Dersom et krav blir meldt inn til et forsikringsselskap før foreldelsesfristen har utløpt, vil ikke kravet bli foreldet før tidligst seks måneder etter at forsikringsselskapet i skriftlig varsel har påberopt foreldelse overfor skadelidte.

Avslutning

Beregning av foreldesfrister byr på vanskelig juridiske vurderinger. Vi bistår deg med en vurdering av din personskadesak, herunder en vurdering av om ditt erstatningskrav er foreldet.

 

Forrige
Forrige

Yrkesskade på hjemmekontor