Hvem har rett til å overta felles bolig ved separasjon eller skilsmisse, og hvordan gjennomføres overføringen?

Ken Roger Bratteng

10. juni 2020

En sak ved skilsmisseoppgjør er hvordan verdiene skal deles og hvor store verdier hver skal sitte igjen med. Et annet spørsmål er hvem som har rett til å overta de enkelte eiendelene. Særlig er spørsmålet om felles bolig ofte særlig viktig for partene. 

Hovedregelen er at den ektefellen som eier boligen fullt ut eller i det vesentlige, har rett til å overta boligen, dersom det ikke vil være åpenbart urimelig etter forholdene. Dette fremkommer av ekteskapsloven §66. «I det vesentlige» er i litteraturen definert som omlag 75 %. Det betyr at dersom man eier boligen med en likere fordeling, eller med en halvpart på hver som vil være det normale, har man ikke krav på å overta boligen etter denne hovedregelen. 

Uten hensyn til tidligere eierforhold, kan den ene ektefellen få rett til å overta boligen dersom særlige grunner taler for det. Terskelen for slike særlige forhold ligger ikke høyt og ektefellens og barnas behov vil kunne være momenter ved denne vurderingen. 

Den som overtar boligen vil måtte betale ut den andres krav på nettoverdien av boligen. Boligens verdi skal tilsvare omsetningsverdien. Dersom partene ikke blir enige om omsetningsverdien, kan den avgjøres ved skiftetakst. 

Opplevelsen av advokathjelp slik det burde være

A-F

Advokat i AltaAdvokat i ArendalAdvokat i Asker – Advokat i AskimAdvokat i BergenAdvokat i BodøAdvokat i BrekstadAdvokat i BrevikAdvokat i BrumunddalAdvokat i BryneAdvokat i BrønnøysundAdvokat i DrammenAdvokat i DrøbakAdvokat i EgersundAdvokat i ElverumAdvokat i FagernesAdvokat i FarsundAdvokat i FauskeAdvokat i FinnsnesAdvokat i FlekkefjordAdvokat i FlorøAdvokat i FosnavågAdvokat i FredrikstadAdvokat i Førde

G-K

Advokat i GjøvikAdvokat i GrimstadAdvokat i HaldenAdvokat i HamarAdvokat i HammerfestAdvokat i HarstadAdvokat i HaugesundAdvokat i HokksundAdvokat i HolmestrandAdvokat i HonningsvågAdvokat i HortenAdvokat i HønefossAdvokat i JessheimAdvokat i JørpelandAdvokat i KirkenesAdvokat i KolvereidAdvokat i KongsbergAdvokat i KongsvingerAdvokat i KopervikAdvokat i KragerøAdvokat i KristiansandAdvokat i Kristiansund

L-O

Advokat i LangesundAdvokat i LarvikAdvokat i LeknesAdvokat i LevangerAdvokat i LillehammerAdvokat i LillesandAdvokat i LillestrømAdvokat i LyngdalAdvokat i Lørenskog – Advokat i MandalAdvokat i Mo i RanaAdvokat i MoelvAdvokat i MoldeAdvokat i MosjøenAdvokat i MossAdvokat i MysenAdvokat i MåløyAdvokat i NamsosAdvokat i NarvikAdvokat i NittedalAdvokat i NotoddenAdvokat i OddaAdvokat i OrkangerAdvokat i OsloAdvokat i Otta

P-S

Advokat i PorsgrunnAdvokat i RaufossAdvokat i RisørAdvokat i RjukanAdvokat i RørosAdvokat i SandefjordAdvokat i SandnesAdvokat i SandnessjøenAdvokat i SandvikaAdvokat i SarpsborgAdvokat i SaudaAdvokat i SkiAdvokat i SkienAdvokat i SkudeneshavnAdvokat i SortlandAdvokat i StathelleAdvokat i StavangerAdvokat i StavernAdvokat i SteinkjerAdvokat i StjørdalshalsenAdvokat i StokmarknesAdvokat i StordAdvokat i SvelvikAdvokat i Svolvær

T-Å

Advokat i TromsøAdvokat i TrondheimAdvokat i TvedestrandAdvokat i TønsbergAdvokat i UlsteinvikAdvokat i VadsøAdvokat i VardøAdvokat i VerdalsøraAdvokat i VinstraAdvokat i ÅkrehamnAdvokat i ÅlesundAdvokat i ÅndalsnesAdvokat i Åsgårdstrand