Offentlig eller privat skifte?

I de fleste tilfeller velger arvingene å skifte privat. Men når bør man velge offentlig skifte og hva er forskjellen?

Advokat Bratteng AS

10. juni 2020

Dersom boet skal skiftes privat, må en eller flere av de myndige arveberettigede avgi en erklæring om å påta seg ansvaret for de forpliktelser som avdøde hadde. Det innebærer altså at man tar på seg ansvaret for avdødes gjeld for det tilfellet at boet ikke kan gjøre opp. Dersom flere påtar seg ansvaret, er de fullt ut ansvarlig hver for seg og i fellesskap. 

Dette skjer i praksis ved å fylle ut et skjema «erklæring om privat skifte av dødsbo». Dersom alle arvingene påtar seg gjeldsansvaret, kan skifteattest utstedes med en gang. Ellers er fristen normalt 60 dager etter dødsdagen. 

Dersom arvingene frykter at gjelden overstiger boets verdier, kan en av arvingene be retten om å utstede preklusivt proklama før man overtar gjeldsansvaret. Da gis kreditorene en frist på 6 uker til å melde sine krav. 

 

Artikler om Arverett

De viktigste endringene i ny arvelov

Den 1. januar 2021 trådte de nye endringene i arveloven i kraft. Selv om de største endringene er av rent språklig og pedagogisk art, er det likevel viktige endringer du bør være klar over.

Samboere med spørsmål om arv

Arv etter samboeren

Som samboere er det viktig å være klar over at dere nødvendigvis ikke har de samme rettighetene som ektefeller ved et arveoppgjør. Dette gjelder selv om samboerskapet har vart over lang tid.

Offentlig eller privat skifte?

I de fleste tilfeller velger arvingene å skifte privat. Men når bør man velge offentlig skifte og hva er forskjellen?

Thomas Cappelen
Les mer
Har etter anbefaling av en kollega brukt Bratteng til en privat sak og er strålende fornøyd med service, responstid og faglig tyngde. De var bl.a. også raskt på banen med en nøyaktig prosessrisiko analyse da tiden var moden for dette; noe jeg til tider har savnet uoppfordrede signal på ved bruk av Oslo advokater for både forretnings- og private engasjementer. Anbefales på det sterkeste.
Gunn Elisabeth
Les mer
Det hele startet med en sms, etter dette har jeg opplevd dette advokat firmaet som profesjonelle, de oppfattet raskt på hva saken handlet om. De er oppdatert på lover og regler, de er ryddig både på å fremlegge saken, og i det skrevne ord. De er hyggelige og de kler seg bra. Ønsker dere lykke til videre.
Christina Frantzen
Les mer
Veldig fornøyd! Ryddig, effektiv og følte hele veien at de tok godt vare på meg gjennom hele prosessen 😊
Håkon Wollan
Les mer
God oppfølging hele veien.
Anne Engebye Rue
Les mer
Advokat Bratteng ved Mia Hoff har gitt trygg og god oppfølging. Kan anbefales.
Previous
Next

Advokatene

Vi gir ærlige og tydelige råd og vi er stolte av det vi leverer - alltid.