Hvem er ansvarlig for å betale boliglånet og andre boligkostnader når den ene har flyttet ut i forbindelse med separasjon eller skilsmisse?

Ken Roger Bratteng

09. mai 2020

Selv om den ene har flyttet ut fra en felles bolig i forbindelse med separasjon og skilsmisse, løper boligutgiftene som før og regningene må betales. Men hvem er ansvarlig for å betale boliglånet fram til skifteoppgjøret er gjennomført?

Dersom dere eier en bolig i fellesskap og har tatt opp gjeld i fellesskap, er dere sammen ansvarlige for å betale de løpende låneforpliktelsene. Det gjelder også den som har valgt å flytte ut fra boligen. 

Dersom den ene ektefellen eier boligen alene og står alene ansvarlig for lånet, er det bare denne ektefellen banken kan kreve oppgjør fra. 

Som ellers gjelder det likevel avtalefrihet mellom partene. Ofte avtales det at det er den som blir boende i boligen som også betaler de løpende utgiftene på boligen. Den som har flyttet fra boligen vil kunne ha krav på husleie fra den andre parten tilsvarende eierandel av boligen. Det er viktig å være klar over at man ikke har krav på husleie før man fremsetter et skriftlig krav om det. 

Dekning av utgifter etter skjæringstidspunktet gjøres som regel opp mellom partene samtidig med skifteoppgjøret. Krav på husleie vil da bli vurdert opp mot utlegg den gjenboende ektefellen har hatt med boligen.

Opplevelsen av advokathjelp slik det burde være

A-F

Advokat i AltaAdvokat i ArendalAdvokat i Asker – Advokat i AskimAdvokat i BergenAdvokat i BodøAdvokat i BrekstadAdvokat i BrevikAdvokat i BrumunddalAdvokat i BryneAdvokat i BrønnøysundAdvokat i DrammenAdvokat i DrøbakAdvokat i EgersundAdvokat i ElverumAdvokat i FagernesAdvokat i FarsundAdvokat i FauskeAdvokat i FinnsnesAdvokat i FlekkefjordAdvokat i FlorøAdvokat i FosnavågAdvokat i FredrikstadAdvokat i Førde

G-K

Advokat i GjøvikAdvokat i GrimstadAdvokat i HaldenAdvokat i HamarAdvokat i HammerfestAdvokat i HarstadAdvokat i HaugesundAdvokat i HokksundAdvokat i HolmestrandAdvokat i HonningsvågAdvokat i HortenAdvokat i HønefossAdvokat i JessheimAdvokat i JørpelandAdvokat i KirkenesAdvokat i KolvereidAdvokat i KongsbergAdvokat i KongsvingerAdvokat i KopervikAdvokat i KragerøAdvokat i KristiansandAdvokat i Kristiansund

L-O

Advokat i LangesundAdvokat i LarvikAdvokat i LeknesAdvokat i LevangerAdvokat i LillehammerAdvokat i LillesandAdvokat i LillestrømAdvokat i LyngdalAdvokat i Lørenskog – Advokat i MandalAdvokat i Mo i RanaAdvokat i MoelvAdvokat i MoldeAdvokat i MosjøenAdvokat i MossAdvokat i MysenAdvokat i MåløyAdvokat i NamsosAdvokat i NarvikAdvokat i NittedalAdvokat i NotoddenAdvokat i OddaAdvokat i OrkangerAdvokat i OsloAdvokat i Otta

P-S

Advokat i PorsgrunnAdvokat i RaufossAdvokat i RisørAdvokat i RjukanAdvokat i RørosAdvokat i SandefjordAdvokat i SandnesAdvokat i SandnessjøenAdvokat i SandvikaAdvokat i SarpsborgAdvokat i SaudaAdvokat i SkiAdvokat i SkienAdvokat i SkudeneshavnAdvokat i SortlandAdvokat i StathelleAdvokat i StavangerAdvokat i StavernAdvokat i SteinkjerAdvokat i StjørdalshalsenAdvokat i StokmarknesAdvokat i StordAdvokat i SvelvikAdvokat i Svolvær

T-Å

Advokat i TromsøAdvokat i TrondheimAdvokat i TvedestrandAdvokat i TønsbergAdvokat i UlsteinvikAdvokat i VadsøAdvokat i VardøAdvokat i VerdalsøraAdvokat i VinstraAdvokat i ÅkrehamnAdvokat i ÅlesundAdvokat i ÅndalsnesAdvokat i Åsgårdstrand