Hva hvis den andre forelderen ikke vil signere søknad om pass?

Ved utstedelse av pass til barn må begge foreldrene bidra. Men hva hvis den ene forelderen nekter?

Ken Roger Bratteng

09. mai 2020

Dersom foreldrene har foreldreansvar sammen, må begge bidra ved utstedelse til pass til barnet. Minst en av foreldrene må møte opp sammen med barnet. I tillegg må du vise legitimasjon for begge foresatte og ha med en signert fullmakt. 

Fullmakten må være datert og signert og ikke være eldre enn 3 måneder. Du kan lese mer om kravene på politiets sider. Men hva gjør man dersom den andre ikke ønsker å bidra til legitimasjon og fullmakt?

Det er sjelden god grunn for en foresatt å nekte å bidra til utstedelse av pass. Det vil være viktig for barnet å ha mulighet til å reise på ferie både av hensyn til utvikling og av velferdsgrunner. Ofte må det derfor konkluderes med at dersom en nekter å bidra til utstedelse av pass, er dette av ren trass. 

Det første en bør gjøre dersom den andre forelderen nekter å bidra, er å hjelpe denne med å forstå viktigheten av at barnet får pass og mulighet til å reise. Dessuten bør han eller hun være klar over at det vil tale i mot vedkommende i en eventuell sak at man ikke har bidratt til et positivt samarbeid. 

Dersom det ikke er mulig å bli enige om utstedelse av pass, er den eneste utveien å reise sak om å få tildelt foreldreansvaret alene. En slik sak starter med mekling ved familievernkontoret. Dersom en heller ikke der blir enige, vil det være anledning til å reise sak for domstolen om foreldreansvaret. 

Det er som regel en svært høy terskel for å frata noen foreldreansvaret. Men det finnes flere eksempler på at en forelder har blitt fratatt foreldreansvar med utgangspunkt i nektelse av utstedelse av pass når dette har underbygget at forelderen ikke vil samarbeide om utøvelsen av foreldreansvaret. 

Opplevelsen av advokathjelp slik det burde være

A-F

Advokat i AltaAdvokat i ArendalAdvokat i Asker – Advokat i AskimAdvokat i BergenAdvokat i BodøAdvokat i BrekstadAdvokat i BrevikAdvokat i BrumunddalAdvokat i BryneAdvokat i BrønnøysundAdvokat i DrammenAdvokat i DrøbakAdvokat i EgersundAdvokat i ElverumAdvokat i FagernesAdvokat i FarsundAdvokat i FauskeAdvokat i FinnsnesAdvokat i FlekkefjordAdvokat i FlorøAdvokat i FosnavågAdvokat i FredrikstadAdvokat i Førde

G-K

Advokat i GjøvikAdvokat i GrimstadAdvokat i HaldenAdvokat i HamarAdvokat i HammerfestAdvokat i HarstadAdvokat i HaugesundAdvokat i HokksundAdvokat i HolmestrandAdvokat i HonningsvågAdvokat i HortenAdvokat i HønefossAdvokat i JessheimAdvokat i JørpelandAdvokat i KirkenesAdvokat i KolvereidAdvokat i KongsbergAdvokat i KongsvingerAdvokat i KopervikAdvokat i KragerøAdvokat i KristiansandAdvokat i Kristiansund

L-O

Advokat i LangesundAdvokat i LarvikAdvokat i LeknesAdvokat i LevangerAdvokat i LillehammerAdvokat i LillesandAdvokat i LillestrømAdvokat i LyngdalAdvokat i Lørenskog – Advokat i MandalAdvokat i Mo i RanaAdvokat i MoelvAdvokat i MoldeAdvokat i MosjøenAdvokat i MossAdvokat i MysenAdvokat i MåløyAdvokat i NamsosAdvokat i NarvikAdvokat i NittedalAdvokat i NotoddenAdvokat i OddaAdvokat i OrkangerAdvokat i OsloAdvokat i Otta

P-S

Advokat i PorsgrunnAdvokat i RaufossAdvokat i RisørAdvokat i RjukanAdvokat i RørosAdvokat i SandefjordAdvokat i SandnesAdvokat i SandnessjøenAdvokat i SandvikaAdvokat i SarpsborgAdvokat i SaudaAdvokat i SkiAdvokat i SkienAdvokat i SkudeneshavnAdvokat i SortlandAdvokat i StathelleAdvokat i StavangerAdvokat i StavernAdvokat i SteinkjerAdvokat i StjørdalshalsenAdvokat i StokmarknesAdvokat i StordAdvokat i SvelvikAdvokat i Svolvær

T-Å

Advokat i TromsøAdvokat i TrondheimAdvokat i TvedestrandAdvokat i TønsbergAdvokat i UlsteinvikAdvokat i VadsøAdvokat i VardøAdvokat i VerdalsøraAdvokat i VinstraAdvokat i ÅkrehamnAdvokat i ÅlesundAdvokat i ÅndalsnesAdvokat i Åsgårdstrand