Kan jeg kreve at retten skal fastsette delt bosted for barnet mitt, dersom vi ikke har kommet til enighet ved mekling?

Ken Roger Bratteng

09. mai 2020

Det er full avtalefrihet mellom foreldrene når det gjelder å fastsette barnets bosted. Det innebærer at foreldrene både kan bestemme at barnet skal bo fast hos den ene og ha samvær med den andre, eller at barnet skal bo fast hos begge foreldrene, såkalt delt bosted. 

Denne avtalefriheten fremgår av barneloven §36. Foreldrene plikter som ellers i saker som gjelder barn å legge barnets beste til grunn for avgjørelsen. Barn har også rett til å bli hørt før avgjørelsen tas. 

Før en sak om fast bosted kan prøves for retten må foreldrene ha forsøkt å mekle ved familievernkontoret. Meklingsattesten må ikke være eldre enn 6 måneder for å kunne reise sak for retten.

Dersom spørsmålet om fast bosted skal avgjøres av retten, skal retten som hovedregel bestemme at barnet skal bo fast hos den ene av foreldrene. Bare dersom det foreligger særlige grunner, kan retten fastslå at barnet skal ha delt bosted. Dette er begrunnet i at dersom barnet skal ha delt bosted, forutsetter det et godt samarbeid og enighet mellom foreldrene. Dette vil ofte ikke være tilfelle når saken må avgjøres i hovedforhandling i retten.

Opplevelsen av advokathjelp slik det burde være

A-F

Advokat i AltaAdvokat i ArendalAdvokat i Asker – Advokat i AskimAdvokat i BergenAdvokat i BodøAdvokat i BrekstadAdvokat i BrevikAdvokat i BrumunddalAdvokat i BryneAdvokat i BrønnøysundAdvokat i DrammenAdvokat i DrøbakAdvokat i EgersundAdvokat i ElverumAdvokat i FagernesAdvokat i FarsundAdvokat i FauskeAdvokat i FinnsnesAdvokat i FlekkefjordAdvokat i FlorøAdvokat i FosnavågAdvokat i FredrikstadAdvokat i Førde

G-K

Advokat i GjøvikAdvokat i GrimstadAdvokat i HaldenAdvokat i HamarAdvokat i HammerfestAdvokat i HarstadAdvokat i HaugesundAdvokat i HokksundAdvokat i HolmestrandAdvokat i HonningsvågAdvokat i HortenAdvokat i HønefossAdvokat i JessheimAdvokat i JørpelandAdvokat i KirkenesAdvokat i KolvereidAdvokat i KongsbergAdvokat i KongsvingerAdvokat i KopervikAdvokat i KragerøAdvokat i KristiansandAdvokat i Kristiansund

L-O

Advokat i LangesundAdvokat i LarvikAdvokat i LeknesAdvokat i LevangerAdvokat i LillehammerAdvokat i LillesandAdvokat i LillestrømAdvokat i LyngdalAdvokat i Lørenskog – Advokat i MandalAdvokat i Mo i RanaAdvokat i MoelvAdvokat i MoldeAdvokat i MosjøenAdvokat i MossAdvokat i MysenAdvokat i MåløyAdvokat i NamsosAdvokat i NarvikAdvokat i NittedalAdvokat i NotoddenAdvokat i OddaAdvokat i OrkangerAdvokat i OsloAdvokat i Otta

P-S

Advokat i PorsgrunnAdvokat i RaufossAdvokat i RisørAdvokat i RjukanAdvokat i RørosAdvokat i SandefjordAdvokat i SandnesAdvokat i SandnessjøenAdvokat i SandvikaAdvokat i SarpsborgAdvokat i SaudaAdvokat i SkiAdvokat i SkienAdvokat i SkudeneshavnAdvokat i SortlandAdvokat i StathelleAdvokat i StavangerAdvokat i StavernAdvokat i SteinkjerAdvokat i StjørdalshalsenAdvokat i StokmarknesAdvokat i StordAdvokat i SvelvikAdvokat i Svolvær

T-Å

Advokat i TromsøAdvokat i TrondheimAdvokat i TvedestrandAdvokat i TønsbergAdvokat i UlsteinvikAdvokat i VadsøAdvokat i VardøAdvokat i VerdalsøraAdvokat i VinstraAdvokat i ÅkrehamnAdvokat i ÅlesundAdvokat i ÅndalsnesAdvokat i Åsgårdstrand